Artikelen

Van onderzoeker en ondernemer tot consument, arts en trendwatcher. Voor mijn artikelen spreek ik allerlei soorten mensen. Ik interview hen over onderwerpen die leven in de maatschappij, van vezelrijke voeding en beweegmeters tot inpakrobots, biologisch afbreekbare verpakkingen en technische foefjes om plantaardige yoghurt te maken. Aanvullend duik ik vaak de (wetenschappelijke) literatuur van. De informatie die ik verzameld heb, vertaal ik naar verhalen die tot de verbeelding spreken. Nieuwsberichten en columns, maar ook reportages, corporate stories en whitepapers. In opdracht van  uitgevers, bedrijven en kennisinstellingen.

Gefermenteerde voeding: gezond genieten

Van ouderwetse zuurkool tot Koreaanse kimchi: gefermenteerde voedingsmiddelen beleven een glorieuze comeback. Wetenschappers weten nog niet wat zulke producten nu precies doen in ons lichaam. Maar dat ze goed voor ons zijn, staat vast. Ik schreef er een artikel over voor het tijdschrift PLUS magazine, gepubliceerd in mei 2023.

Een pizzabodem van broccoli: lekker, maar ook gezond?

Van pizza’s, wraps en granola tot chips, pasta, crackers en smeersels voor op brood. In de supermarkt zijn steeds meer producten met groenten te vinden. Zo kom je een stuk makkelijker aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram, zou je denken. Of toch niet? Ik zocht het uit voor het tijdschrift PLUS magazine.

‘Gezonde voeding in plaats van een pilletje’

Of je nu worstelt met colitis, diabetes of depressie: gezonde voeding werkt misschien wel beter dan een pilletje. Wat je eet, beïnvloedt de werking van je darmen, en daarmee hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt. Hoe dit precies zit, staat in een artikel dat ik schreef in opdracht van Plus magazine.

Voedselverspilling verminderen: een kwestie van samenwerken.

Daar is ondernemer Bob Hutten van overtuigd. In Innovatiecentrum THREE SIXTY in Veghel brengt hij partijen binnen en buiten de voedselketen bijeen om tot nieuwe oplossingen te komen. ‘We moeten systemisch gaan denken.’ Ik interviewde hem, en een aantal andere innovatieve partijen, in oktober 2018 voor de nieuwsbrief van Champions 12.3 en het REFRESH-platform.

Spoony maakt groente eten leuk

Groente eten wordt letterlijk kinderspel met de gezonde, verse soepen van Spoony. “Groente eten kun je leren”, zegt Phaedra Mensen, de ondernemer achter dit vrolijke merk. Ik interviewde haar voor het vakblad Verpakkingsmanagement.

Kansen voor plantaardige zuivel

Met extra plantaardig eiwit op ons bord wordt het voedingspatroon in Europa stukken duurzamer. Maar zijn consumenten wel bereid vlees, zuivel, vis en eieren te laten staan voor een plantaardig alternatief? Volgens experts van Wageningen Food & Biobased Research liggen de kansen vooral bij zuivelvervangers voor het oprapen. Ik interviewde hen voor het internationale vakblad World of Food Ingredients.